Silver Rocket

Mono + Thema 11, 2. července na 007

Aran 23. 6. 2006

MONO (JP) + Thema 11
Neděle 2. července
Praha, klub 007


Zvuk Mono není z tohohle světa. Zvuk Mono zrál na nějakým temným a vzdáleným místě vesmíru, odkud se teprve nedávno vrátil na zem. A někdy se zkřehlej potácí čerstvě napadaným sněhem, jindy řve ohromnou silou divokýho zvířete. Na jedný straně destruktivní surovost Neurosis, na druhý straně matný snění Godspeed You! Black Emperor. Jako kdyby se Isis dali dohromady s Mogwai a společně vytvořili soundtrack k nekonečný noci.



„They´re not heavy like Black Sabbath – they´re heavy like Beethoven,“ napsal o intrumentální muzice Mono Jeremy de Vine, šéf Temporary Residence. Právě na respektovaným brooklynským labelu vyšly poslední tři desky Mono včetně aktuální „You Are There“ (mimochodem - o debutový album „Under The Pipal Tree“ z roku 2001 se postaral John Zorn a jeho nahrávací značka Tzadik). Na posledních nahrávkách navíc spojilo tohle japonský kvarteto síly se Stevem Albinim a výsledkem je magická zvuková halucinace... Chuchvalce hypnotizujících kytarovejch motivů vznášejí nad pustým lesem bez hranic, mohutně gradující motivy explodujou v noise rachotu, po kterým opět následuje něžná vybrnkávaná pasáž. Jistě, tenhle model už tu samozřejmě byl tisíckrát, ale ještě žádná kapela se nedostala z tak černejch hlubin tak vysoko ke hvězdám.



Proč vlastně Mono nezpívají? „Slova pro mě představujou spíš překážku při procesu imaginace, kterej nastupuje, když poslouchám muziku,“ říká kytarista Takaakira Goto, velkej fanoušek Ennia Morriconeho. A proč jsou jejich skladby tak dlouhý? „Neumíme udělat tříminutovou písničku. Naše věci jsou jako příběhy – ty taky vyžadujou delší čas na vyprávění,“ pokračuje Goto.

Nechte si vyprávět... Mono už hráli s tak odlišnejma kapelama jako Dillinger Escape Plan, Einstürzende Neubauten nebo Pelican. Teď přijíždějí na Sedmičku. „Podle mě se dobrá kapela, dobrej koncert nebo dobrá deska pozná tak, že vás zanese někam, kam to nečekáte. Nám se to čas od času povede,“ usmívá se Takaakira.

www.mono-44.com
www.myspace.com/monojapanr…
www.temporaryresidence.com…
thema11.czechcore.cz/
www.klub007strahov.cz/