Silver Rocket

SRSS: Pivovarská flošna, Hradec Králové, 8. srpna 2007

Töhötöm a Kudlis 3. 7. 2007

Hradec Králové si svoje místo na hudební mapě týhle země z našeho hlediska vybojoval jednou provždy jako domovský město Chicago I. R. A., kapely, která kdysi měla na budoucí podobu Silver Rocket dost zásadní vliv. „Kdykoliv uvázneš v hořícím domě, pošli si pro benzín - polévej plameny…“ Hradec ovšem má co říct průběžně: domovskej prostor Themy 11, místo, kde fungujou další dobrý kapely jako Elektročas nebo Zkouška sirén – jsme proto moc moc rádi, že první zastávka SRSS bude právě tady.


Flošna zevnitř.

Poslední dobou se v Hradci konaj různorodý akce na místě zvaným Pivovarská flošna. Co to jako má bejt? Tady je čas na krátkej výlet do historie. Celá druhá půlka 18. století je pověstná jako éra vleklejch a tíživejch válek, který následovaly jedna za druhou. Poněkud chlípná Marie Terezie dělala co mohla, aby její říše zůstala pohromadě, ale znáte to, kolegové panovníci byli machové a ženská na trůně nedělá dobrotu. Pár válek prohrála, pár vyhrála, a tak ona a její syn s rybím ksichtem Josef nechali postavit různě po Čechách vojenský pevnosti – a pěkný tereziánsko-josefínský opevnění přistálo i v Hradci Králové. Flošna je totiž samostatná předsunutá část městskýho opevnění, která se nacházela zhruba 650 metrů od hradeb města. Název je odvozenej z francouzskýho slova fléche, což znamná šíp nebo střela – říkali tomu tak prej ovšem jen v Hradci, prasáci, bůh ví, co tím mysleli. Jinde ve světě se tomu říká bastion nebo luneta. Jenomže: celý hradecký opevnění se ukázalo být jaksi na piču.


Jedna francouzská flošna, alias lunette, Noisy-le-Sec.

Po jeho vybudování se boje začaly hradeckýmu regionu vyhejbat, v bojích s Napoleonem se Rakousko položilo jako domeček z karet a v první půlce 19. století panoval v okolí relativní klid, takže si dělostřelci a pěšáci na flošně mohli maximálně v klidu honit péra a nechat se buzerovat oficírama. Další (ovšem obrovská) válka dorazila do Hradce v roce 1866, bojovalo se proti pruskejm psům – a byl to masakr. Pevnost se ovšem do bojů nijak zvlášť nedostala, Prušáci a jejich zadovky odvedly dílo zkázy u Sadový na poli. Takže se vlastně jedná o vojenskej prostor, kterej válku nepoznal – a to je samosebou s ohledem na světovej mír nadějný konstatování. Flošnu prostě neobsadil ani Bonaparte, ani Moltke, ani nikdo jinej – obsadí ji proto Stříbrná raketa. Naše zbraně jsou kytary, zesáky, virbly, hajtky, hára, rockový trika, kéry… a doufáme, že i vy, protože budete chtít bejt u toho, když se rozjede putovní cirkus Silver Rocket.


Masakr ve stylu 1866.

A nedá nám to, ještě jedna věc: Flošna možná jako „kulturní“ prostor skončí. Spořádaní občané města Hradce už maj hipíků, pankáčů, crusterů, intelektuálů, rastamanů a metalovejch hlav a bůh ví koho ještě zřejmě plný zuby, a tak pokud si nastřádají dost peněz, na louce okolo bude příští rok koupaliště a z flošny samotný bude restaurace. Přidejme proto 8. srpna svoje decentní plivance vedle flusanců několika generací vojáků starýho Rakouska, který si ani nestřelili ze svejch flint, a doufejme, že SRSS na Pivovarský flošně nebude jedna z posledních akcí na tomhle speciálním místě, který má nepopiratelnýho génia loci.


Elektročas v akci na Flošně.

Datum: 8. 8. 2007, středa, 18:00
Místo: Hradec Králové, Pivovarská flošna
Kde to je: do Hradce snad trefí každej moula, je to kousek od stadionu, kde hrajou Votroci. Detaily ještě jednou tady: flosna.kvalitne.cz/images/…
Kapely: OTK, Gnu, Lyssa, Wollongong, Phoenix II, Elektročas, Zkouška sirén, Anyway
Jídlo, pití, nocleh: bude

Další texty na téma SRSS:
Na cestách se Silver Rocket: www.silver-rocket.org/news…