Silver Rocket

SRSS: potřetí na hradě Točníku, 12. srpna 2007

Töhötöm a Pe.Klo 1. 8. 2007

Mohlo by se zdát, že o Točníku se toho na tomhle webu napsalo už skoro všechno. Pokud jste to už zapomněli, styďte se a hledejte. Pamatujme všichni na to, že navštěvujeme historickou památku, a chovejme se podle toho. A abyste neměli pocit, že se málo snažíme, historická památka vydala pár perel ze svejch bohatejch dějin.


Kdo by jen tušil, co tyhle zdi viděly.

Já osobně mám rád historický filmy ze středověku, ale co mě dovede rozpálit do běla, jsou vždycky ty nažehlený, vymydlený postavy v rádoby renesančním rouchu s čerstvě umytou hlavou. Historie je pro mě především SMRAD. Puch nemytejch lidí. Pravý dějiny. Točník je toho svědkem: za třicetiletý války, kdy byl, jak známo, v Evropě poněkud pohyb, se za jeho pevný zdi uchýlilo místní obyvatelstvo s pocitem, že si tam v bezpečí můžou dělat co je napadne. Chovali se tam přesně tak, jak v žádným filmu neuvidíte. Výsledek: metráky exkrementů po celým hradě. Hnus. A současně život sám. Kdo chce přežít, musí něco vydržet. Až zase budete lejt pivo na historickou půdu hradního nádvoří, uvědomte si, jakýho dosáhlo lidstvo pokroku.


Tohle je koprolit, zkamenělý hovno dinosaura. Jediný, čím máme odvahu ilustrovat předchozí sdělení.

Když už tu máme smrad, musíme přestat bejt pokrytecky korektní a podívat se na další koníčky našich předků: ZRŮDY. Majitelé Točníku využívali tzv. předhradí – čili to místo, kde je dneska pokladna – jako malou oboru, kde se proháněla různorodá divá zvěř. Chápete, feudál se probudil, prohrábnul moudí a vylezl na hradby pokochat se pohledem na medvědy, vlky, jeleny, kozy… Kdo by to neměl rád, udělat si po ránu atmošku. Narvali tam těch zvířat ovšem víc, než je zdrávo, a tak se po čase fauna na Točníku takříkajíc vymkla kontrole. Místní se vždycky pousmějou, prohrábnou svoji zvířecí kštici, vysunou mohutnou medvědí čelist, poplácaj svýho psa, kterej je tak nějak víc lidskej než jinde, a pak řeknou: „No, museli to dát pryč, bylo tam pár kuriózních kříženců.“ Uznejte, že tahle informace vrhá na medvědy v příkopu poněkud jiný světlo. Hrad Václava Lucemburskýho, říkají všechny knihy. Ani náhodou, říkáme my. Ostrov doktora Moreau to je. Nechte v jejich vlastním zájmu svoje psy doma.


No, museli to dát pryč, bylo tam pár kuriózních kříženců.

Místní, to je vůbec kapitola sama o sobě. Posuďte sami, jak si vážej krále Václava, kterej jim ten hrad postavil a vůbec dělal všechno pro to, aby zastavil mor, kterej se v jeho době šířil po českým království z Tábora (letos to zasáhlo i Silver Rocket, dějiny se opakujou). Říkaj o něm tohle: Byl to syn slavnýho Karla IV, ale podle pověstí na co šáhnul, to náležitě zpackal. Během vlastního křtu se vyčůral do křtitelnice a když ho poprvé ve dvou letech korunovali, tak se při tom pokadil. Místo vládnutí se věnoval spíš honitbě a alkoholu. Nic proti honitbě, ale je jasný, že pánové z Kill Your Idols maj velkej problém s respektováním autorit, k čemuž jim blahopřejeme a děkujeme, že se uvolili zorganizovat poslední štaci týhle monstrakce i v tak nevděčnej den, jako je neděle. Nepochybujeme, že jim odměnou bude příjemně plnej hrad, vrcholný výkony umělců a další večer na Točníku, kterej se nám všem pak třeba vybaví ve smutnejch dobách nemohoucího stáří.


Václav IV. Lucemburský v lázni: honitba a alkohol.

Musím říct, že my všichni se na SRSS speciálně těšíme. Už se nás pomalu zmocňuje to napětí před nevyzkoušenou akcí, ten pocit, že vstupujeme do neznáma, netušíme, jak to dopadne, jestli přijdete, jestli všechno klapne, jestli se cestou v autobuse nevyvraždíme, kdo bude pouštět v autobuse muziku a tak. Tohle je to, co nás (a letos můžeme s velkou radostí prohlásit, že v tom nejsme vůbec sami) nutí pořád dokola promejšlet tyhle letní mejdany. Uvidíme se!

Datum: 12. 8. 2007, neděle, 19:00, vstup 150
Místo: Hrad Točník
Kde to je: Hledejte starý informace z minulejch let (třeba úplně dole v Nejkecech), nebo se podívejte tady: www.mapy.cz/?query=to%C4%8…
Kapely: Wollongong, OTK, Lyssa, Gnu, Phoenix II, Děti deště
Jídlo, pití, nocleh: Jídlo, pití, spaní bude. Spacáky, stany s sebou.

Další texty na téma SRSS:
Na cestách se Silver Rocket: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Hradec Králové: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Český Těšín: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Dub nad Moravou: www.silver-rocket.org/news…
SRSS: Nové Město pod Smrkem: www.silver-rocket.org/news…