Silver Rocket

Silver Rocket Summer Stronghold

ÚV SRR 20. 7. 2024

Počínaje Šumavou v roce 2017 byl letní večer se stříbrnou raketou téměř výhradně ke konci dnů plných slunce a zahálky: Synod (2022), Schovka (2021), Stodola (2020), Smrčník (2019), South (2018). Ano, pro epochální Svornost (2023) to neplatí, protože když volá Steve Von Till, you answer. Dobře víme, že ty posrané letní dny plné potu, turistů a trapných sandálů přežijete jen proto, že víte, že TO nakonec příjde.

Na druhou stranu musíme být upřímní: je to pro nás taky dost stresující. SRSS totiž hodně závisí na vás a důvod, proč většinou oznamujeme místo konáni SRSS tak pozdě, je jednoduše ten, že nám nikdo (z vás) neřekl, kde to bude… SRSS už hodněkrát bylo o někom, kdo má rád hudbu, kdo chtěl pohostit ve svým regionu kapely a přizvat k tomu další podobně smýšlející lidi. Proto je SRSS speciální a často i magická událost. Máte večírek a my přijdeme a hrajeme. No a letos – stejně jako tolikrát předtím – jsme na tom byli špatně, protože nám nikdo nic nenabídl. Byl na nás žalostný pohled.

Pak se ale docela náhle, na konci června, vynořil ze tmy rytíř v zářící zbroji: Michal Bořke z Trutnovska k nám napřáhl svoje vřelé, přívětivé, mohutné ruce horala a navrhl jedno z nejúžasnějších míst pro SRSS vůbec: Umělecká kolonie Bastion IV, Josefov. Co to přesně je? „Sdružení přátel výtvarného umění a dalších uměleckých oborů, které zároveň zajišťují ochranu přírody a výchovný vliv v oblasti a krajiny. Bastion IV představuje klidné a bezpečné místo v dnešním uspěchaném světě. Je to vítané útočiště pro svobodné duše, které hledají prostor pro kreativní realizaci. Hlavními členy spolku jsou umělci, kteří tvoří v prostorech Bastionu IV, a své práce zde také vystavují.“ Jinými slovy, jsme doma.

Tenhle prostor je výjimečný jak symbolicky, tak prakticky. „Pevnost“ se anglicky řekne Stronghold, což nabízí spoustu souvislostí: bezpečnost a jistotu, komunitu a propojení, zachování kultury a hodnot... Do prdele, to zní trochu divně, že jo... ale tohle stojí v mým anglicko-českým slovníku, víte co. Prostě místo, kde můžeme v klidu dělat (civilizovanej) bordel. Všechno je to vlastně nepsaný základ toho, co pro nás SRSS začalo symbolizovat. Prostě ten prostor je pro účely SRSS neuvěřitelný. V areálu je krytý pódium, stromy, spousta místa na chillout, místo na spaní a samozřejmě bar atd. Je to trochu těžký popsat, ale jakmile jsme vstoupili do oblasti, spadla nám čelist a bylo to jasný. V těchto tak trochu posraných časech prostě potřebujeme nějakou pevnost a na ten zářijový večer máme k dispozici jednu prvotřídní.

V průběhu léta budou postupně přibývat informace, ale něco byste možná chtěli vědět už teď: Vstupné bude jako obvykle nejnižší, jaký si v danou chvíli můžeme dovolit. Uvnitř budovy je dostatek místa na spaní v pokojích (minimálně pro 60 osob), stačí mít spacák a karimatku a přispět 60 korunami. V blízkosti místa na spaní jsou sprchy. Přijatelný pro všechny věkový kategorie. Kapely budou jako obvykle úžasný. Bude to prostě SRSS.